BINNENRUIMTES

Alle groepsruimten zijn gezellig, vertrouwd en nodigen uit tot spel en ontdekking. Ze hebben als doel de zelfstandigheid van kinderen te vergroten, bewegingsvrijheid en uitdaging te bieden, maar ook de mogelijkheid te geven om tot rust te komen.

De hoofdlocatie van Kids Centre is gebouwd in 2005. De indeling en de inrichting binnen is afgestemd op het opvangen van kinderen. De afmetingen van de ruimtes zijn ruimschoots boven de gestelde norm en zorgt de vloerverwarming voor een aangenaam klimaat voor de allerkleinste.

“de Kruimeldiefjes” en "de Boefjes"
Beide groepen bestaan uit een ruimte met commode, bank, 2 boxen, verschillende kasten, een schommelstoel en wipstoeltjes. Daarnaast zijn er hoekjes gecreëerd om te spelen, zo is er een hoekje met het keukentje en 1 met de speeltafel voor de trein, blokjes of duplo en een hoekje voor de autootjes. Er is ruimte voor de kinderen om rond te tijgeren, kruipen, lopen en natuurlijk om te spelen met verschillende speelmaterialen. Ook staat er in de ruimte nog een kleine tafel op kinderhoogte, hieraan wordt vaak gepuzzeld, gekleurd of gewoon gespeeld.

Voor het eten is er bij beide groepen gekozen voor een tafels met een bankje, op het bankje kunnen kinderen zitten, die al kunnen zitten. Ook hebben we, naast het bankje, kinderstoelen voor de kinderen die nog niet of nog maar net kunnen zitten.

De slaapkamers zijn beide aangrenzend aan de groepsruimtes en zijn voorzien van speciale, goedgekeurde bedjes. Ook is er eventueel een speeldoosje aanwezig voor rustgevende muziek. Op de slaapkamers staan een aantal stapelbedjes en peuterbedjes. De stapelbedjes zijn voorzien van een dakje zodat ook de kinderen die al kunnen staan, in het bovenste bedje kunnen liggen. Als ze een leeftijd hebben bereikt dat ze netjes in hun bed blijven liggen mogen ze slapen in een peuterbedje. 

Ook bevindt zich in beide slaapkamers een evacuatiebedje, dit is een bedje op wieltjes. De bedjes worden bij noodsituaties gebruikt om de kinderen op een snelle manier te verplaatsen naar de nooduitgang. 

Op de hoofdlocatie bevindt zich 1 keuken. Iedereen maakt gebruik van dezelfde keuken, daarnaast heeft “de Piraten” een keukenblokje op de groep. Ook bevindt zich in het gebouw, aangrenzend aan “de Boefjes” en “de Piraten” groepen, een ruimte met 5 peuter wc’s en 2 volwassen wc's.


Als uw kind naar de basisschool gaat, komen ze ook bij ons in de volgende groep terecht, deze groep is "BSO Kids Centre" aan de sportweg of “de Piraten” op de hoofdlocatie.

“BSO Kids Centre”
BSO Kids Centre bevindt zich in O.B.S. de Regenboog aan de sportweg 22 in Ens.
De indeling en de inrichting binnen is specifiek afgestemd op het opvangen van basisschoolkinderen. De groepsruimtes die we huren van Stichting Aves voldoen aan de eisen die de overheid stelt op het gebied van het opvangen van kinderen. De afmetingen van de ruimte is conform de gestelde norm.

Onze ruimtes bevinden zich aan de linkerkant van de school en zijn ingedeeld voor het vermaken van kinderen tussen de 4 tot 13 jaar. In 1 van de ruimtes is een speelverdieping aanwezig. Hier kan onder en bovenop gespeeld worden met o.a. het constructiemateriaal (zoals lego/K’nex/Clics), de verkleedkleding voor eventuele rollenspellen, de poppenkast, op het speelkleed City of in de rustplek van kussens.

Daarnaast maken we gebruik van de gemeenschapsruimte van de school. Hierin staat verschillende tafels met krukken, hieraan kunnen de kinderen: eten en drinken, kleien, knutselen, puzzelen o.i.d. Ook bevindt zich hier de uitgebreide keuken met elektrisch fornuis en de oven. Het speelgoed en knutselmateriaal is in verschillende kasten opgeborgen.

Vlakbij de ruimtes bevinden zich de wc’s, hierop staat duidelijk aangegeven welke wc voor de jongens en welke voor de meiden is bedoeld.

“de Piraten”
Op alle ochtenden, maandagmiddag van 12.00 tot 15.15 uur, woensdag en vrijdag hebben we op onze hoofdlocatie een aparte groep voor kinderen van 4 tot 13 jaar.

Er zijn hoekjes gecreëerd om in te spelen. Zo is er een huishoek, een autohoek, bouwhoek, een spelletjes/puzzelhoek en
ze kunnen op de bank rustig een boekje lezen. In de hoeken kan er gespeeld worden met o.a. het constructiemateriaal (zoals lego/K’nex/Clics), het keukentje, de barbies of met de verkleedkleding voor eventuele rollenspellen. Ook is er materiaal om te kleien, knutselen, puzzelen, kralen en loomen. En hebben we een ruime keus uit verschillende spelletjes en boekjes. Alles is in verschillende kasten opgeborgen.

Voor het eten is gekozen voor een podium met losse stoeltjes erop
en daarnaast een tafel met grote stoelen. Daarnaast hebben we nog een aantal tafels  met stoelen waaraan de kinderen eventueel kunnen: kleien, knutselen, puzzelen o.i.d.


BUITENRUIMTES

De speelplaats bij de hoofdlocatie is in ontwikkeling. Door vandalisme in het dorp, was het lange tijd niet mogelijk om vaste speelattributen op onze buitenspeelruimte te plaatsen. Sinds kort zijn we begonnen met het inrichten. Er is een houten speelhuisje en een zandbak geplaatst en er hangt een regenpijp langs de muur, hierin wordt gevaren met bootjes/auto’s. Verder hebben wij gekozen voor verplaatsbaar speelgoed. Naast de speelplaats maken we vaak gebruik van de sportkooi, hier kunnen de kinderen wedstrijdjes doen op de aanwezige traptractors, loop- en trapfietsjes.


Bij BSO Kids Centre maken we tijdens het buitenspelen gebruik van het schoolplein. Met muurtjes is het plein verdeeld in 2 pleinen. Aan de rechterkant (vanaf straat zicht) van het plein staat een klimtoestel, een zandbak, 2 schommels en tweedelig duikelrek. Aan de zijkant van de school hebben we de mogelijkheid om een volleybalnet op te hangen.

Op de linkerkant van het plein staat een tafeltennistafel en op de muur van de school is een doel geverfd. Ook is dit deel van het plein doormiddel van een groot S-vormig muurtje verdeeld in tweeën, aan het muurtje zijn houten bankjes bevestigd. Hier kunnen de kinderen gezellig bij elkaar zitten.

Naast de vaste speeltoestellen beschikken we ook over los speelgoed zoals: ballen, tennisrackets, beach-balset,  stelten, loopklossen, fietsjes, steppen en skelters.

Door regelmatig met speelgoed te wisselen en eventueel nieuwe dingen te kopen, kunnen de kinderen worden geprikkeld door nieuwe uitdagingen.

Als het even kan gaan we samen met de kinderen naar het bos, de kinderboerderij, voetballen op het voetbalveld of boodschappen doen. Daarnaast maken we vaak gebruik van de sportkooi naast onze hoofdlocatie en van het schoolplein van Christelijke basisschool Het Lichtschip, dit bevindt zich aan de overkant van de hoofdlocatie en naast de BSO Kids Centre locatie.