
DAGELIJKSE ZAKEN
BRENGEN EN HALEN
Het brengen van je kind is een belangrijk moment van de dag. Je kind zal afscheid moeten nemen van mama of papa. Elk afscheid is voor een kind een moment waarop hij/zij zich realiseert dat hij/zij een tijdje zonder papa en/of mama zal moeten doen. Daardoor kan het kind in paniek raken, maar dat hoeft niet. Afscheid nemen kan ook een goede ervaring zijn. Een moment van elkaar het beste wensen en van het gevoel dat je elkaar kunt vertrouwen. Bewust loslaten, zodat ieder datgene kan gaan doen wat hij moet of wil doen.
Maar hoe doe je dat, goed afscheid nemen?
Houd het afscheid moment zo kort mogelijk, maar neem wel de tijd om je kind samen met jou, als ouder, aan de (nieuwe) omgeving te laten wennen. Zeg op het moment dat je, als ouder, weggaat en neem duidelijk afscheid met een kusje, tot ziens of zwaaien, ga nooit stiekem weg! Vraag je zich in de loop van de dag af, hoe het met je kind gaat dan mag je altijd bellen met Kids Centre.
Bij het halen van het kind moet je je zich realiseren dat het kind op dat moment in een spel verdiept kan zijn en dat hij gefrustreerd kan raken als hij daar abrupt uit wordt gehaald. De momenten van brengen en halen geven de gelegenheid tot het uitwisselen van informatie.
​
​
MAALTIJDEN
Kinderen eten hun maaltijden en tussendoortjes op de kinderopvang over het algemeen gezamenlijk, met uitzondering van de nog slapende kinderen. Voor de bereiding en het bewaren van voeding op de kinderopvang houden de beroepskrachten zich aan strikte regels. Baby's volgen hun eigen voedingsschema. Ouders brengen de babyvoeding en hun eigen fles dagelijks mee naar Kids Centre, voorzien van de naam van hun kind.
De hygiëne regels schrijven voor dat de flesvoeding op de kinderopvang wordt klaargemaakt, en de melkpoeder dus apart moet worden aangeleverd door de ouders. Moedermelk moet gekoeld aangeleverd worden. Voorzien van kolfdatum en naam van het kind.
​
- In de ochtend en namiddag vullen we de monkeyplatter met verschillende etenswaren uit de schijf van 5. In de ochtend zitten er meer stukjes fruit/groente in. Daarnaast wisselen we met de volgende etenswaren: stukjes kaas, grillworst, rozijntjes, kaasstengel, maiswafel, wraps met bijv kipfilet, craccotte met roomkaas of humus, ei, augurk, etc. Hierbij krijgen ze een beker thee of water.
- Rond het middag uren eten we een boterham. Tot 1 jaar smeren we hier eventueel een beetje roomboter op. Na 1 jaar wordt in overleg met de ouders het beleg langzaam uitgebreid. De kinderen kiezen zelf uit de verschillende belegsoorten. De eerste boterham beleggen we altijd met iets hartigs (humus, zuivelspread, roomboter of voor de oudere kinderen smeerkaas of vleeswaren). Na de eerste boterham komt ook het zoete beleg op tafel (pindakaas, appelstroop en voor de oudere kinderen speculoos, chocoladepasta, jam). Bij de boterham krijgen de kinderen een beker melk, thee of flesvoeding/moedermelk.
Tijdens het eten en drinken is het ook belangrijk om contact met elkaar te hebben: te praten en te luisteren, vooraf een boekje te lezen en te zingen en te genieten van een gezellige sfeer. De beroepskrachten besteden aandacht aan eenvoudige tafelmanieren en hebben daarbij een voorbeeldfunctie. Kinderen wassen voor het eten hun handen en leren hun voorkeur uit te spreken voor een bepaald beleg. Ook blijven wij aan tafel zitten tijdens het eten en oefenen we het eten met een vorkje. Tevens vinden wij het belangrijk dat de kinderen geen hoofddeksels dragen aan de eettafel en ook geen speelgoed meenemen naar de eettafel.
​
​
RESERVE KLEDING
In verband met kleine ‘ongelukjes’ vragen wij u de volgende zaken in het mandje van uw kind te leggen:
- Broek
- Ondergoed / Romper (2 stuks)
- Sokken
- T-shirt, trui of vestje
- Pyjama (voor de kinderen die slapen) en evt slaapzak
(Controleer regelmatig of de kleding in het mandje nog je juiste maat heeft)
Spullen die door kinderen meegenomen worden (o.a. schoenen, jassen, kleding, knuffels) moeten door de ouder, voogd of verzorger worden voorzien van de naam van het kind.
​
De ouder, voogd of verzorger draagt verantwoording voor de spullen die meegenomen worden naar Kids Centre. De opvang is niet aansprakelijk voor het verlies of schade van de persoonlijke eigendommen.​
​
​

UITWISSELING VAN INFORMATIE
De ouderapp
We maken gebruik van de ouderapp van Nanny4all. Via de app worden groepsberichten gestuurd naar alle ouders en foto's gedeeld. Ook kun je via de ouderapp de aanwezigheid van je kind wijzigen. Via de kalender in de ouderapp kan je extra dagen aanvragen, vakantiedagen doorgeven of je kind ziekmelden. Bij afmelding boven de 7 dagen worden de uren toegevoegd aan het ruilbudget, deze uren kan je dan op een ander moment inzetten. Via de berichtenfunctie kan je berichten sturen naar de medewerkers van de groep van je kind.
​
Het schriftje
Van ieder kind van 0-1 jaar worden belangrijke, leuke en spannende dingen zowel door de ouders als pedagogische medewerkers beschreven in een boekje dat met het kind mee reist tussen thuis en kinderdagverblijf. Op deze manier komt de informatie gegarandeerd over. Bij het brengen en halen is het voor de pedagogische medewerkers soms te druk om alle ouders uitgebreid te woord te staan. De ouders hebben vaak haast omdat, thuis nog een heel programma wacht van koken, eten, kind in bad en kind naar bed. Een leuke bijkomstigheid is dat het schriftje later een herinnering is aan de vroege kinderjaren. We schrijven iedere opvang dag dat het kind komt in ieder geval de eet, drink en slaapmomenten op. Minimaal 1 keer in de week / per 2 weken proberen we ook een stukje te schrijven.
Internet en e-mail
Kids Centre heeft een internetsite. Op deze site staat algemene informatie. Ouders kunnen via een e-mail ouderappkc@gamil.com vragen stellen en suggesties doen.
Algemene ouderavond
De directie en de oudercommissie van Kids Centre organiseren 1 keer per jaar een ouderavond. De inhoud van deze ouderavond wordt ingevuld in overleg met de oudercommissie. Afhankelijk van het doel van de ouderavond kan een bepaald thema of activiteit plaatsvinden. Ook kan er een gastspreker uitgenodigd worden.
Nieuwsbrief
Minimaal 4 keer per jaar wordt er een nieuwsbrief uitgebracht, hierin staan vast en actuele zaken over Kids Centre.

FEEST RITUELEN EN VERJAARDAGEN​
Een aantal gebeurtenissen zoals verjaardagen, afscheid, feestdagen (Sint Maarten, Sinterklaas, Kerst en Pasen) verloopt op het kinderdagverblijf volgens een vast ritueel. Door hier op een bepaalde manier mee om te gaan, leren kinderen wat het betekent om bijvoorbeeld jarig te zijn.
Aan vaste gewoontes kunnen kinderen zowel zekerheid als plezier ontlenen. Ook het hanteren van een vaste dagindeling valt te beschouwen als een ritueel. Bij feesten of rituelen die niet gevierd worden bij Kids Centre, is er wel de mogelijkheid dit te overleggen naar een mogelijkheid.
Een kind krijgt regelmatig traktaties aangeboden, bijvoorbeeld bij verjaardagen of als een ander kind afscheid neemt. Bij voorkeur bestaat de traktatie niet uit snoepgoed, omdat dit slecht is voor het gebit. De leidsters kunnen adviseren bij het zoeken naar leuke, gezonde traktatie ideetjes. Als er toch snoep wordt uitgedeeld dan mogen de kinderen er een snoepje uitkiezen, waarna de rest aan de ouders zal meegegeven worden.
Bijzondere festiviteiten
Omstreeks 5 december Sinterklaasfeest
Vlak voor de kerst Kerstfeest
Vlak voor Pasen Paasfeest
Voor deze festiviteiten kan aan de ouders een kleine bijdrage gevraagd worden.
VERJAARDAGEN
Als een kind jarig is, mag het kind uitdelen aan de kinderen die de dag dat het gevierd wordt aanwezig zijn. Dit is op vrijwillige base. Het liefs zien wij natuurlijk een gezonde traktatie.
Op de derde donderdag van september is het “de dag van de leidsters”. Op deze dag worden de leidsters in het zonnetje gezet door de ouders / oudercommissie en de directie.
​